Zmena zákona o spotrebnej dani z elektriny, uhlia a zemného plynu

26.07.2012 Prešov

Colný úrad Prešov dáva do pozornosti výrobcom elektriny z obnoviteľných zdrojov skutočnosť, že dňa 1. augusta 2012 nadobudne účinnosť Čl. 1 zákona č. 189/2012z 20. júna 2012, ktorým sa dopĺňa zákon č. 609/2007 Z. z. o spotrebnej dani z elektriny, uhlia a zemného plynu a o zmene a doplnení zákona č. 98/2004
Z. z. o spotrebnej dani z minerálneho oleja v znení neskorších predpisov v znení neskorších predpisov a o zmene a doplnení niektorých zákonov (ďalej len „zákon č. 189/2012 Z. z.“).

V tejto súvislosti si Colný úrad Prešov dovoľuje upozorniť na najdôležitejšie zmeny platné od 1.8.2012 a na povinnosti subjektov, vyplývajúce z týchto zmien.

Cieľom novely zákona je zjednodušiť administratívnu náročnosť pre výrobcov elektriny z obnoviteľných zdrojov, ktorí vyrábajú a dodávajú elektrinu vyrobenú z obnoviteľného zdroja výrobným zariadením s celkovým inštalovaným výkonom do 10 kW.V uvedenom prípade ide o výrobcov, ktorí vyrobenú elektrinu prednostne dodávajú do vlastnej elektrickej inštalácie za účelom vlastnej spotreby a prebytok elektriny dodávajú do distribučnej siete.

Doteraz platná právna úprava nerozlišovala medzi malým výrobcom elektriny a veľkým výrobcom elektriny. Z inštalovaných výkonov napr. fotovoltaických zariadení umiestňovaných na rodinných domoch, ktoré sú obvykle do 10 kW nie je možné dosiahnuť taký objem vyrobenej energie, aby vznikla daňová povinnosť pre výrobcu elektriny. Zákon preto od 1.8.2012 zavádza nový pojem „Malý výrobca elektriny vyrobenej z obnoviteľného zdroja“na ktorého sa nevzťahujú ustanovenia týkajúce sa registrácie ako platiteľa dane, podávania daňových priznaní alebo vedenia evidencie. Ak malý výrobca elektriny dodáva ním vyrobenú elektrinu do distribučnej siete dodáva ju priamo ako oslobodenú od dane.

Prechodné ustanovenia upravujú postup u výrobcov elektriny z obnoviteľného zdroja v zariadení s celkovým inštalovaným výkonom do 10 kW.Týmto subjektom registrovaným do 31.7.2012 ako platiteľ dane z elektriny bude ich registrácia zrušená zo zákona dňom 31.7.2012. V tejto súvislosti majú subjekty povinnosť najneskôr do 31.8.2012 zaslať príslušnému colnému úradu Osvedčenie o registrácii platiteľa dane z elektriny podľa § 11 predpisu účinného do 31.júla 2012.V prípade nesplnenia tejto povinnosti hrozí subjektu sankcia vo výške od 60 € do 3 000 €.

Nakoľko doterajší výrobcovia elektriny z obnoviteľného zdroja v zariadení s celkovým inštalovaným výkonom do 10 kW sú s účinnosťou od 1. 8. 2012 považovaní za malých výrobcov elektriny vyrobenej z obnoviteľného zdroja, z tohto dôvodu už nemajú povinnosť podať daňové priznanie za zdaňovacie obdobie júl 2012. Uvedené vychádza z absentujúcich prechodných ustanovení, ktoré by im takúto povinnosť ukladali.

mjr. Ing. Renáta Kravcová
hovorkyňa Colného úradu Prešov
 

Vyberte región